BRC Ä°ngiliz Perakendecilik Konsorsiyumu Standardı (British Retail Consortium Standard), Ä°ngiliz perakendecilerinin oluÅŸturmuÅŸ olduÄŸu bir standarttır. Ä°ki yıllık bir çalışma sonunda, Ekim 1998de BRC- Global Standart-Food adı altında gıda, müÅŸteri ürünleri ve ambalaj malzemeleri için gerekli ÅŸartları içeren bir standart olarak yayımlanmıştır.
BRC’nin GeliÅŸimi; 1998- BRC Standard denetim standardı olarak yayınlandı 1999- EN 45004 akrediteli ilk Denetim KuruÅŸları onayladı 2000- 2. versiyon Haziranda biraz deÄŸiÅŸtirilerek yayınlandı 2000- CIES (Ticaret Odası CIES - The Global Food Business Forum ) tarafından Global Gıda GüvenliÄŸi ile ilgili ilk adım atıldı ve BRC Standardı, IFS Standardı ve HACCP Standardı GFSI Global Food Safety Initiative ile kıyaslandı 2002- 3. versiyon BRC standardı belgelendirme için yürülüÄŸe girdi 2003- BRC, GFSI (Global Food Safety Initiative ) tarafından onaylı bir standard olarak kabul etti
2005 Ocak 4. Versiyon
2008 Ocak 5. Versiyon standardın ismi uluslar arası amacına uygun ÅŸekilde revize edildi. Bundan sonra GLOBAL GIDA GÜVENLİĞİ STANDARDI olarak adlandırılıyor.
BRC’nin baÅŸlıca amacı, uluslararası kabul görmüÅŸ gıda güvenliÄŸi standartlarını kapsayıcı bir çerçeve oluÅŸturmak ve gıda güvenliÄŸinin geliÅŸmesine yardımcı olmaktır. Biçim ve içerik açısından standart, gıda üreticilerinin çalışma sistemleri hakkında fikir verebilecek ÅŸekilde tasarlanmıştır. Böylece gıda güvenlik kriterleri ve takip prosedürlerinin standardizasyonu saÄŸlanmıştır.
BRC - Global Gıda Standardı Sertifikasına sahip olmayı isteyen firmalar; tedarikçi taleplerine uygunluk, gıda güvenliÄŸinin Ä°ngiliz tedarikçiler tarafından kabulü, tedarikçi denetim sayısında azalma, ürün güvenlik ve kalitesinde geliÅŸim, verimli çalışmada geliÅŸim ve rekabetçi pazar yapılanması gibi kazançlar saÄŸlayacaklardır.
Standart özellikle; iÅŸletmede HACCP sisteminin kurulumunu ve devamlılığının saÄŸlanmasını, dokümante edilmiÅŸ ve etkin bir kalite yönetim sisteminin uygulanmasını ve fabrika çevre standartlarının, ürünlerin, proseslerin ve personelin etkin bir ÅŸekilde kontrol edilmesini ÅŸart koÅŸmaktadır. |