Menü Örneði
DUYURULAR

ıcert ınternatıonal

IC. Uluslar arası Kontrol ve Sertifikasyon Denetim ve Gözetim EÄŸitim Hizmetleri San.Tic. Ltd.Åžti..

 30.12.2010 tarihinde 

-    YaÅŸ meyve sebze

-    Tarla Bitkileri

-    Çiçek ve süs bitkileri

-    Fide ve Fidancılık

-    Çay.

 Yetki Kapsamında Belgelendirme Hizmetlerine BaÅŸlamıştır.

* KuruluÅŸumuz AKREDÄ°TASYON çalışmalarına baÅŸlamıştır.

 

HABERLER

haberler

 

DiGER DiLLER
 


ISO 14001:2004 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMLERİ


ISO 14001:2004 Standardı, kuruluÅŸların; politika ve amaçlarını tespit edebilmelerini mümkün kılmak amacıyla mevzuatta koÅŸulan ÅŸartlarla, önemli çevre etkilerini dikkate alarak, bir çevre yönetim sistemi için gerekli ÅŸartların belirlenmesidir. ISO 14001:2004 Çevre Yönetim Standardı kuruluÅŸların kontrol altında tutabildikleri ve/veya etkileyebildikleri çevre boyutlarını kapsar.

ISO 14001:2004 Çevre Yönetim Sistemi Nedir?

ISO 14001:2004  Standardı, kuruluÅŸların; politika ve amaçlarını tespit edebilmelerini mümkün kılmak amacıyla mevzuatta koÅŸulan ÅŸartlarla, önemli çevre etkilerini dikkate alarak, bir çevre yönetim sistemi için gerekli ÅŸartların belirlenmesidir. ISO 14001:2004  Çevre Yönetim Standardı kuruluÅŸların kontrol altında tutabildikleri ve/veya etkileyebildikleri çevre boyutlarını kapsar.

 

ISO 14001:2004  Çevre Yönetim Sistemi,

  • bir çevre yönetim sistemi uygulayan, bu sistemi sürdüren ve geliÅŸtiren,
  • kendi çevre politikasına uymayı taahhüt eden,
  • bu riayeti baÅŸkalarına da gösterebilen,
  • çevre yönetim sistemini, kendi bünyesinin dışındaki bir kuruluÅŸa tescil ettirmek ve bu konuda sertifika almak isteyen,
  • kendi isteÄŸi ile bu standarda uyma konusunda kararlı olan ve bu hususu açıkça beyan eden bütün kuruluÅŸlara uygulanabilir.

Bu standardın bütün gerek ve ÅŸartları herhangi bir çevre yönetim sistemine dâhil edilmek ve onunla bütünleÅŸtirilmek amacıyla geliÅŸtirilmiÅŸtir.

 

ISO 9001 standardından yola çıkılarak yayımlanan ISO 14001:2004, dünya pazarına kısa zamanda önemli bir rekabet unsuru olarak yansımıştır. Türkiye'de de birçok sektörden kuruluÅŸ, bu standardın gereklerini kendileri yerine getirmekle kalmayıp, tedarikçilerine de bu yönde yaptırım uygulamaktadır. Bu yaklaşımın en somut örneÄŸi otomotiv sektöründe görülmektedir. Sektörde söz sahibi kuruluÅŸlar, alım yapmak için diÄŸer kalite gereklerinin yanı sıra, firmaların Çevre Yönetim Sistemi kurmalarını ve bunu belgelendirmelerini önÅŸart olarak talep etmektedirler. Taleplerinin en kısa zamanda uygulanması için ana sanayiden birçok kuruluÅŸ deÄŸiÅŸik tarihler belirlemiÅŸtir ve bu sürelere uyulmasını beklemektedir. Ana sanayi bu konudaki taleplerini, yine kendilerinden gelen eÄŸitim ve danışmanlık faaliyetleri ile hatta zaman zaman belgelendirme maliyetlerinin kısmen karşılanmasıyla maddi olarak da desteklemektedir. Beyaz eÅŸya gibi diÄŸer sektörlerde de birçok ana sanayi kuruluÅŸu, tedarikçilerini deÄŸerlendirirken çevre ile ilgili uygulamalarını dikkate almaktadır..

 

Türkiye'de faaliyet gösteren uluslararası kuruluÅŸlarda da çevre yönetim sistemi uygulaması yaygındır. Burada genellikle amaç, deÄŸiÅŸik ülkelere yayılmış olan birimlerin çevre uygulamalarını daha kolay kontrol ederek merkezden belirlenmiÅŸ kriterlere ve yerel kanunlara uyulduÄŸundan emin olmak ve firmanın çevreci imajını korumaktır.

ISO 14001:2004  standardı, kuruluÅŸ nezdinde yerel kanunların uygulanmakta olduÄŸunun da takipçisidir. Ülkemizde 1983 yılında yürürlüÄŸe giren Çevre Kanunu, 1986 yılından bu yana yayımlanmaya devam eden yönetmelikler ile desteklenmektedir. Bunlar ekolojik dengenin korunabilmesi, havada, suda ve toprakta kirlilik ve bozulmaların önlenmesi için kuruluÅŸların uymakla yükümlü olduÄŸu hususları belirlemektedir.

ISO 14001:2004  standardının gereklerini yerine getiren bir kuruluÅŸ, yasaları takip etme ve uygulama yükümlülüÄŸünün ötesinde, kirliliÄŸin önlenmesini de taahhüt etmek durumundadır.

Bu taahhütlerde bulunan bir ÅŸirket, çevreyi korumak için gereken altyapıya sahip olmanın yanı sıra, çalışanlarının bilinçli olması ve oluÅŸturulan çalışma kurallarını gerektiÄŸi gibi uygulaması için gerekeni yapmalıdır. Üretim yapan bir ÅŸirketten örnek vermek gerekirse, atık sular için bir arıtma tesisinin bulunması yeterli deÄŸildir: bu tesisin sürekli ve güvenli çalışmasını saÄŸlayacak insan gücüne, yöntemlere ve kontrol mekanizmalarına ihtiyaç vardır. Özellikle karmaşık üretim süreçleri bulunan kuruluÅŸlarda, bertaraf gereken tüm atık suların arıtma tesisine baÄŸlantısının yapıldığına emin olunmalıdır. Aynı ÅŸekilde kimyasal madde bulunduran bir kuruluÅŸun, maddenin ÅŸirket içine alınmasından depolanmasına ve tüketilmesine kadar her aÅŸamada sızıntı, dökülme, parlama, kazara baÅŸka kimyasallarla karışarak tehlikeli durum yaratması gibi tehlikelere karşı kesin önlemler alması gerekmektedir. Unutulmaması gereken bir durum da vardiyalı çalışmalarda gece çıkabilecek problemlerdir. Tüm bunların yanı sıra doÄŸal kaynakların sınırlı olduÄŸunun bilinciyle su, enerji ve diÄŸer kaynakların tüketiminin de kontrol altına alınması kirliliÄŸin önlenmesi prensibinin önemli bir unsurudur.

ISO 14001:2004   STANDART SERÄ°SÄ°

 

  • ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemleri Özellikler ve Kullanım Kılavuzu
  • ISO 14004 Çevre Yönetimi -Çevre Yönetim Sistemleri- Çevre Yönetim Prensipleri Kılavuzu
  • Sistemler ve Destekleyici Teknikler-
  • ISO 14010 Çevre Yönetimi -Çevre Denetim Kılavuzu- Çevre Ä°le Ä°lgili Denetimin Genel Prensipleri
  • ISO 14011 Çevre Yönetimi –Çevre Denetim Kılavuzu Denetim Usulü-Kısım 1- Çevre Yönetim Sistemlerinin Denetimi
  • ISO 14012 Çevre Yönetimi –Çevre Denetçilerinin Haiz Olması Gereken Özellikler 
  • ISO 14020 Çevre Yönetimi-Çevre Ä°le Ä°lgili Etiketlemenin Temel Prensipleri
  • ISO 14030 Çevre Performansı (taslak)

ISO 14040 Çevre Yönetimi -Hayat Boyu DeÄŸerlendirme- Genel Prensipler ve Uygulamalar

Samsun Kombi Servisi - Web Tasarım Faks :90 216 444 38 61
Telefon :90 216 444 38 61
BAHARÄ°YE CADDESÄ° SÃœLEYMANPAÅžA SOKAK AYBERK Ä°Åž MERKEZÄ° KAT:4 NO:48