1959–1960 İlk çalışmalar, NASA’nın uzaya giden astronotların tüketeceÄŸi gıda maddelerinin güvenliÄŸini garanti altına alacak sıfır hatalı program isteÄŸi, 1963 Dünya SaÄŸlık TeÅŸkilatı (WHO) Codex Alimentarius’da HACCP prensiplerinin yayımlanması, 1973- NASA (Amerikan Ulusal Havacılık Ve Uzay Kurumu), Natick Amerikan Ordu Laboratuarları ve Pillsbury grubunun astronotlar için gıda üretiminde sıfır hata ortak projesinin yürütülmesi ve HACCP kavramının literatüre giriÅŸi, 1985 yılında ABD Ulusal Bilim Akademisi gıda güvenliÄŸinin saÄŸlanması için gıda iÅŸletme tesislerinde HACCP yaklaşımının kabul edilmesi gerektiÄŸi tavsiyesinde bulunması, 14 Haziran 1993- HACCP’ in 93/43/EEC “Gıda Maddelerinin Hijyeni” direktifi ile yasal olarak Avrupa BirliÄŸi ülkelerinin kanunlarına giriÅŸi, 1996- Avrupa’da tüm gıda endüstrisinin uygulaması gereken yasal bir zorunluluk haline getirilmesi, Türkiye'de ise 16 KASIM 1997 tarihi itibarı ile Türk gıda Kodeksi ile gıda sanayinde HACCP uygulamalarının zorunlu hale getirildi. 09.06.1998 tarihli resmi gazetede yayınlanan "Gıdaların Üretimi ve Denetlenmesine Dair Yönetmelik" de HACCP sisteminin uygulama gerekliliÄŸi belirtilmiÅŸtir. Yine aynı yönetmelikte 15.11.2002 tarihinen geçerli olmak üzere; baÅŸta et, süt ve su ürünleri iÅŸleyen iÅŸletmeler olmak üzere, gıda üreten diÄŸer iÅŸletmelerin de kademeli olarak HACCP sistemini uygulamaları zorunlu hale getirilmiÅŸtir.
20 Åžubat 1998- Danimarka’da DS 3027/1998 HACCP Standardı’nın yayımlanması, 3 Mart 2003 tarihinde TS 13001/Mart 2003 “Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktalarına (HACCP) Göre Gıda GüvenliÄŸi Yönetimi-Gıda Üreten KuruluÅŸlar ve Tedarikçileri İçin Yönetim Sistemine İliÅŸkin Kurallar” adıyla HACCP standardı yayımlanması. 1 Eylül 2005 ISO 22000:2005 “Gıda GüvenliÄŸi Yönetim Sistemleri-Gıda Zincirinde Yer Alan KuruluÅŸlar İçin Åžartlar” standardı yayımlanması. |