Avrupalı Parakendeciler tedarikçilerinin denetiminden Ä°ngiliz modeli kullanarak III. Taraf denetim kuruluÅŸlarıyla çalışmaya baÅŸlayarak denetimler soncunda belgelendirmeler yapmışlardır.Almanya ve Fransız perakendeciler IFS standardını tedarikçilerine ve üreticilerine zorunlu koÅŸmaktadırlar.
IFS Uluslar arası Gıda Standardı (International Food Standard), çıkış noktası Global Food Safety Initiative (GFSI)’ dır. 2000 yılında, gıda güvenliÄŸinin, Ticaret Odası CIES – The Global Food Business Forum- tarafından iyileÅŸtirilmesi sonucu ortaya çıkmıştır.
Avrupa, Kuzey Amerika ve Avustralya’ da baÅŸlangıçta 40 ticari iÅŸletmenin katılımı ile oluÅŸmuÅŸtur. GFSI’ nin amacı, global bir gıda güvenlik standardı hazırlayıp iÅŸletmelerin kendi pazarlarında daha güvenli gıda ürünü satmalarını saÄŸlamaktır. Buna istinaden GFSI, anahtar kriterler ortaya çıkartarak, gıda güvenlik standardını ölçülebilir hale getirmiÅŸtir.
IFS' in AMACI Global bir gıda güvenlik standardı hazırlayıp iÅŸletmelerin kendi pazarlarında daha güvenli gıda ürünü satmalarını saÄŸlamaktır. Buna istinaden GFSI, anahtar kriterler ortaya çıkartarak, gıda güvenlik standardını ölçülebilir hale getirmiÅŸtir.
IFS 17 Ürün Kategorisinden oluÅŸmaktadır ve denetçi uygunsuzlukları 4 kategoride (A, B, C, D) deÄŸerlendirmektedir.
IFS, 5 bölümde sınıflandırılır:
1-QMS’e talepler
2-Yönetim SorumluluÄŸu
3-Kaynak Yönetimi
4-Üretim Süreçleri
5-Ölçme, analiz, iyileÅŸtirme |