Menü Örneði
DUYURULAR

ıcert ınternatıonal

IC. Uluslar arası Kontrol ve Sertifikasyon Denetim ve Gözetim EÄŸitim Hizmetleri San.Tic. Ltd.Åžti..

 30.12.2010 tarihinde 

-    YaÅŸ meyve sebze

-    Tarla Bitkileri

-    Çiçek ve süs bitkileri

-    Fide ve Fidancılık

-    Çay.

 Yetki Kapsamında Belgelendirme Hizmetlerine BaÅŸlamıştır.

* KuruluÅŸumuz AKREDÄ°TASYON çalışmalarına baÅŸlamıştır.

 

HABERLER

haberler

 

DiGER DiLLER
 


ISO 14001:2004 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMLERİ BELGELENDİRME ŞARTLARI


Çevre Sorumlularının Atanması: KuruluÅŸ içerisinde Çevre Yönetim Sistemi kapsamında olan bölümlerden temsilciler seçilir. Çevre sorumluları, o bölümün temsilcisidir ve kendi bölümü ile ilgili çevre çalışmalarını yürütmek, diÄŸer bölüm çalışanlarına geliÅŸmeleri aktarmakla yükümlüdür. 

Çevre Yönetim Temsilcisinin Atanması: Üst yönetim tarafından sistemin kurulması, uygulanması ve üstyönetime raporlanmasından sorumlu bir kiÅŸi atanmalı, tüm çalışanlara duyurulmalıdır.


Çevre Yönetim Sistemi Temel EÄŸitiminin Verilmesi: Tüm çevre sorumlularının katılımı saÄŸlanır. 

Çevre Politikası OluÅŸturulması: Üst yönetimin kuruluÅŸu ve çevreye bakışı ile ilgili genel niyetlerini açıklayan bir beyandır. 
Politikanın tüm çalışanlarca benimsenmesi, sistemin baÅŸarısı açısından önemlidir. 

Çevre Boyutlarının Belirlenmesi: Tüm bölümlerin faaliyetleri incelenerek çevre boyutları ve çevre boyutlarının oluÅŸturduÄŸu çevre etkileri belirlenir. 

Çevre Boyutlarını DeÄŸerlendirme Yöntemi OluÅŸturulması ve Analizi: Çevre boyutlarını önem derecesini belirleyebilecek, önemli çevre etkileri yaratabilen çevre boyutlarını ortaya çıkarabilmek için yöntem oluÅŸturulur. Bu yöntemler ürüne, firmaya ve firmanın politikalarına göre farklılıklar gösterir.Çevre Bilimi rasyoneldir. Yöntem, size veya baÅŸkasına göre deÄŸiÅŸmeyecek sonuçlar üreten gerçekçi bir model olmalıdır. 

 

Çevre Mevzuatının DeÄŸerlendirilmesi: KuruluÅŸu ilgilendiren çevre mevzuatı ve bu mevzuata göre firma yükümlülükleri belirlenmelidir. Firma yükümlülüklerinin personel tarafından anlaşılması önemlidir. 

Çevre Amaç ve Hedeflerin OluÅŸturulması: Önemli çevre boyutlarının çevre etkilerinin hafifletilmesi ile ilgili sayısal amaç ve hedefler belirlenir. 

Çevre Yönetim Programlarının Hazırlanması: Amaç ve hedeflere ulaÅŸmak için faaliyet planları hazırlanır. Faaliyet, sorumlusu, termini ve gerekli kaynaklar belirtilir.

Dokümantasyon: Çevre ile ilgili önemli faaliyetler belirlenir. Bu faaliyetlerin çevre etkilerini kontrol altına alınması ile ilgili prosedür/talimatlar hazırlanır. Ayrıca sistem prosedürleri (ISO 14001:2004 Standardında adı geçen) prosedürler hazırlanır. 

Uygulama: Özellikle alt seviye çalışanlardan baÅŸlayarak talimat/prosedürlerin çevre sorumluları tarafından personele anlatılması. Özellikle uygulamaya alındıktan sonraki ilk birkaç hafta gerekli kayıtların tutulup tutulmadığı takip edilmelidir. 

Denetim: Uygulama sonuçlarını kontrol edebilmek amacıyla denetim yapılır. Denetimde ISO 14001:2004 standardı mevzuat ve firma dokümanları dikkate alınarak, eksiklikler, geliÅŸtirilmesi gereken noktalar raporlanır. 

Yönetimin Gözden Geçirmesi: Üst Yönetim, çevre politikasını, hedefleri, çevre yönetim programlarını dikkate alarak dışarıdan gelen ÅŸikâyetleri, denetim sonuçlarını, istatistik sonuçlarını, düzeltici önleyici faaliyetleri, geliÅŸtirme önerilerini, mevzuata uyum durumunu inceleyerek sistemin geliÅŸtirilmesi için kararlar alır. 

 ISO 14001 Çevre Yönetim Sisteminin Belgelendirme Åžartları   

 Döküman Ä°nceleme: Belgelendirme Müracaatı'nın yapılmasından sonra en geç 15 gün içerisinde müracaat ek evrakları ve ilgili yönetim sistemine ait dokumanlar, Belgelendirme firmasına  ulaÅŸtırılmalıdır.

KuruluÅŸunuza ait dokumanlar, ISO 14001:2004 standardına uygunluk açısından incelenecek ve düzeltilmesi gereken bir durum olması halinde, bir rapor ile tarafınıza bildirilecektir.

Belgelendirme firmasına tarafından incelenmesi sonrasında, dokümanlarda söz konusu olabilecek deÄŸiÅŸiklikler, belgelendirme denetimi öncesinde tamamlanmalı ve Belgelendirme firmasına ulaÅŸtırılmalıdır.

Ön Denetim "isteÄŸe baÄŸlı" : Belgelendirme amacı ile baÅŸvuruda bulunan firma, belgelendirmeyi esas teÅŸkil eden resmi belgelendirme denetimi öncesinde, mevcut durumu görerek olası problemleri görmek istemesi durumunda yapılan denetim türüdür. Bu denetim için belirlenecek tarih ve gün sayısı iki taraf arasında tespit edilir.

Belgelendirme Denetimi:  Belgelendirme denetimi, ISO 14001:2004  standardı ve sistem dokümanlarını uygunluÄŸu tespit etmek amacı ile Belgelendirme firmasının denetim ekibi tarafından gerçekleÅŸtirilecektir. Belgelendirme denetiminin süresi Belgelendirme firmasına beyan ettiÄŸiniz bilgiler doÄŸrultusunda uluslararası akreditasyon kurallarına göre belirlenecek ve denetim öncesinde bir program halinde bildirilecektir.

Belgelendirme denetiminin sonucunda sisteminizin standarda uygunluÄŸunun tespit edilmesi durumunda kuruluÅŸunuz ISO 14001:2004  belgesini almaya hak kazanacaktır. KuruluÅŸ belgelendirme denetimini baÅŸarıyla tamamlanmasını takiben, Belgelendirme firması denetim ekibi tarafından, belge verilmesi için önerilecektir. Bu aÅŸamadan sonra, Belgelendirme hizmetleri  tarafından en kısa süre içinde belge düzenlenerek müÅŸteriye sunulacaktır.

Takip Denetimi: Belgelendirme veya gözetim denetimlerinde sistemin genel iÅŸleyiÅŸini etkileyecek derecede, uygunsuzluk (lar) tespit edilmesi durumunda gerçekleÅŸtirilecek denetimlerdir. Takip denetimleri, belgelendirme ve ya gözetim denetimini gerçekleÅŸtiren denetim ekibi tarafından gerçekleÅŸtirilecektir.

Gözetim Denetimleri: Gözetim denetimleri kuruluÅŸunuzun ISO 14001:2004  standardına uygunluÄŸunun devamını kontrolü amacı ile Belgelendirme firması denetim ekibi tarafından, en az yılda 1 olmak üzere gerçekleÅŸtirilecektir.

Marka Ve Logo Kullanımı:
 Marka ve logo kullanımı ile ilgili uyulması gereken hususlar, sözleÅŸme ekinde verilen, marka ve logo kullanım talimatı ile belirlenmiÅŸtir.



Belgelendirme Geçerlilik Süresi: ISO 14001:2004 standardına göre yapılan belgelendirme için belge  geçerlilik sözleÅŸme süresi 3 (üç) yıldır. Bu sözleÅŸme, imzalandığı tarihten belge geçerlilik süresi sonuna kadar geçerlidir.  Belge geçerlilik süresi dolmadan bir iki ay önce, belge sahibi firma baÅŸvuruda bulunarak, belge süresinin uzatılmasını talep eder. Bu durumda belgenin denetimi yapılır ve belge geçerlilik süresi üç yıl daha uzatılır.

Kapsam deÄŸiÅŸikliÄŸi ve adres deÄŸiÅŸikliÄŸi denetimlerinde sözleÅŸme süresinde herhangi bir deÄŸiÅŸiklik yapılmaz. Belgenin geçerlilik süresi için, ilk belge tarihi baz alınır ve yapılan deÄŸiÅŸiklikle ilgili yeni sözleÅŸme imzalanır.

Ä°tirazlar Ve Åžikayetler: Belgelendirme firması sistem belgelendirme faaliyetleriyle ilgili itirazlar ve ÅŸikâyetler kuruluÅŸ tarafından denetimler sonrasında, denetim raporları, denetim ekibi, denetim içeriÄŸi v.b. hususlarda itiraz ve ÅŸikâyetler yazılı ve sözlü olarak yapılabilir. GerçekleÅŸen denetimler hakkında yapılan tüm ÅŸikâyetler, bir sonraki ÅŸikâyet deÄŸerlendirme komitesi toplantı gündeminde ele alınır.

Toplantı sonrasında alınan kararlar yazılı olarak ilgili kuruluÅŸlar ve denetim ekipleri üyelerine bildirilir. Ä°lgili kararlar çerçevesinde gerek düzeltici/ önleyici faali
yetler başlatılır.

Samsun Kombi Servisi - Web Tasarım Faks :90 216 444 38 61
Telefon :90 216 444 38 61
BAHARÄ°YE CADDESÄ° SÃœLEYMANPAÅžA SOKAK AYBERK Ä°Åž MERKEZÄ° KAT:4 NO:48